TTEČAJ

Građani koji su uzeli kredit u švicarcima ovih dana obavljaju konverzije kredita u eure. Potres koji je izazvalo naglo jačanje švicarskog franka, pri čemu su rate kredita naglo porasle, dužnici će dugo pamtiti. Građani su se već bili navikli na relativno stabilan odnos kune i eura, pa su promjene nastale rastom vrijednosti švicarca predstavljale ponovno otkrivanje činjenice da se tečajevi mogu itekako naglo i značajno mijenjati.

PIŠE
Petar Šiško,

student poslijediplomskog studija iz područja monetarne teorije i politike Ekonomskog fakulteta u Splitu.

Autor je bloga o monetarnoj politici MoneyMischief.

ŠTO JE TO TEČAJ?

Ako imate u rukama deset kovanica jedne valute i morate ih sve predati da biste dobili jednu kovanicu druge valute, postoji vrlo opravdan razlog za tu, naizgled nelogičnu transakciju, a zove se - tečaj. Tečaj je omjer dviju valuta.

KAKAV JE TEČAJ KUNE PREMA EURU?

Ponekad građani drže stranu valutu zbog niskog povjerenja u domaću. U tim situacijama središnje banke vežu ili fiksiraju domaću valutu za stranu, kako bi uvjerile građane da je domaća valuta stabilna. Takav aranžman nazivamo fiksnim tečajem. Između ovog i potpuno fleksibilnog, postoji čitav niz tečajnih aranžmana, poput tzv. upravljano-fluktuirajućeg, kako HNB naziva politiku tečaja kune i eura. To znači da tečaj eura može rasti i padati, ali samo unutar određenih granica.

Kako se kretao tečaj eura i švicarca od 2002.

KAD UĐEM U MJENJAČNICU, KAKO TOČNO MOGU IZRAČUNATI KOLIKO ĆU DOBITI?

Ako kuna kao valuta jača, tj. aprecira, to znači da tečaj prema euru pada. Trebamo dati manje kuna kako bismo kupili jedan euro. Obrnuti proces je deprecijacija - u tom slučaju tečaj prema euru raste. Ako želimo kune zamijeniti u eure u Hrvatskoj, koristimo prodajni tečaj jer zapravo prodajemo kune. U obrnutoj transakciji kupujemo kune i dajemo eure. Tada se izračunava po kupovnom tečaju.


ZAŠTO TO MORAM ZNATI?

Hrvati nisu vjerovali da će HNB držati vrijednost kune stabilnom, poučeni devalvacijama i inflacijom u doba Jugoslavije. Tada je marka, uz nekretnine, bila omiljeni način zaštite od inflacije. Danas je to euro, stoga HNB koristi kredibilitet ECB-a i eura kako bi posredno, stabilnim tečajem, osigurao koristi koje donosi niska i stabilna inflacija za rast. Tečaj kune prema švicarskom franku slobodno se formira.

ZAŠTO KUNA JAČA TIJEKOM TURISTIČKE SEZONE?

Ako Hrvatska iz eurozone više uvozi nego što izvozi, za očekivati je da će rasti potražnja za eurima kojima Hrvati trebaju platiti taj uvoz - pa kuna slabi i tečaj eura raste. Obrnuto, preko ljeta se zbog turizma povećava potražnja za kunama pa tečaj eura slabi, a kuna jača.