OOBVEZNICE

Hrvatska se nedavno zadužila za novih 6 milijardi kuna prodajući obveznice na 5 godina. I ne samo to, kamata koju država mora platiti je najniža od 2001. Kada uzmemo u obzir da država plaća 12 milijardi kuna za kamate na prethodna zaduživanja, važno je razumjeti što su obveznice i zašto nizak prinos na obveznice može biti pozitivna stvar za državu i za - vaše financije.

PIŠE
Petar Šiško,

student poslijediplomskog studija iz područja monetarne teorije i politike Ekonomskog fakulteta u Splitu.

Autor je bloga o monetarnoj politici MoneyMischief.

ŠTO SU OBVEZNICE?

Obveznice su vrijednosni papiri kojima se onaj tko ih izdaje obvezuje vratiti novac koji posuđuje uz neku kamatu. Zamislite da trebate kupiti novi automobil od 100.000 kuna i odlučite posuditi novac od sugrađana. Ukupan iznos podijelite na 100 dijelova i svakome tko vam pozajmi po 1000 kuna izdate potvrdu u kojoj piše da se obvezujete vratiti tih 1000 kuna za 5 godina i da ćete im uz to godišnje platiti 5%, dakle 50 kuna. U ovom slučaju, vrijednost obveznice je 1000 kuna, a prinos, odnosno kamata, iznosi 5%. Pet godina ćete plaćati po 50 kuna svatkome tko drži vašu potvrdu, a nakon 5 godina ćete vratiti cijelih 1000 kuna svakome tko ima tu vašu “obveznicu”.

MOGU LI ZARADITI NA OBVEZNICAMA?

Građani preko investicijskog društva (brokera) mogu zatražiti kupnju obveznica na Zagrebačkoj burzi, no trebaju biti oprezni. Prinosi će ponekad izgledati primamljivi, no onda je i rizik veći. Ako ste zaposleni, kroz II. mirovinski stup vi ste već redoviti “ulagač” u obveznice Republike Hrvatske. Dio vaše buduće mirovine dolazit će od obveznica koje sada kupuju mirovinski fondovi novcem koji građani odvajaju svaki mjesec iz svoje plaće. Ako želite, možete dodatno ulagati u obveznice preko obvezničkih fondova koje nude mnoge banke, i to već od 50 eura. Vašim novcem i tu upravljaju stručnjaci. Koliko se zarađuje? Da ste na početku 2015. uložili 1000 eura u jedan od domaćih obvezničkih fondova, danas ste mogli imati oko 1039 eura. Da ste taj novac štedjeli u banci sa 2% kamate, imali biste 1027 eura. Dok štednja sigurno raste sporijom stopom, vrijednost ulaganja u fond može se mijenjati iz dana u dan. Danas oročena štednja donosi oko 2-3% kamate, a državne obveznice na 10 godina oko 4-5%


NEKI SE DAN NA POSLOVNOM RUČKU USPOREĐIVALO NJEMAČKO I HRVATSKO GOSPODARSTVO, ALI NIJE JASNO ZAŠTO HRVATSKE OBVEZNICE IMAJU PRINOS OD 2,85% NA 5 GODINA, A NJEMAČKE -0,6% ?

Hrvatska je nedavno izdala petogodišnje obveznice s niskom kamatnom stopom od 2,85 posto. I dok je to sigurno obradovalo Vladu, ulagači doslovno plaćaju novac kako bi imali privilegij držati njemačke obveznice, jer je kamatna stopa negativnih 0,6% na isto razdoblje od 5 godina. Zašto je tako? Njemačka je jednostavno sigurniji dužnik. U vremenu kriza, velikih promjena na tržištima, jednokratnih šokova kao što je Brexit, sigurnost je ispred zarade, a nju nude obveznice stabilnih zemalja s jakim gospodarstvom. To je razlog zbog kojeg Njemačka ima najviši rejting, dok ga Hrvatska nema.


ŠTO AKO ONAJ TKO JE IZDAO OBVEZNICU NE MOŽE PLATITI SVOJE OBVEZE?

Zamislite da ste nakon uspješne kupnje auta izdavanjem obveznica izgubili posao, a približava se dan kada morate vratiti novac. Odjednom sumještani kojima dugujete sumnjaju da ćete moći vratiti dug. Oni koji zaista nisu sigurni da ćete brzo naći drugi posao nekom drugom prodaju vašu potvrdu za 800 kuna (200 kuna manje nego što je platio). Taj susjed će na 800 kuna primiti 50 kuna, dakle, sada obveznica ima prinos od 50/800= 6,25%. Pošto niste baš dobri s novcem, jedini način da vratite na vrijeme je da se opet zadužite. Ovaj put vam nitko neće posuditi za kamatu od 5%, već traže bar 6,25%. Sljedeći put ako se situacija ne poboljša, vjerojatno će kamata biti još veća, do situacije kada vam nitko neće htjeti pozajmiti novac ni uz jako visoke kamate. Takva situacija dovodi do bankrota.

TKO MOŽE IZDAVATI OBVEZNICE?

Države, gradovi, i županije, pa i poduzeća. Neke od lokalnih vlasti u Hrvatskoj koje su koristile obveznice za pribavljanje novca su Istarska županija te gradovi Opatija, Koprivnica, Zadar, Rijeka, Split, Vinkovci.