KKREDITNA KARTICA

Croatia Airlines ušla je u partnerstvo s jednom kartičnom kućom da bi kreirali vlastitu kreditnu karticu. Tako su Hrvati dobili još jednu kreditnu karticu koja će, osim očekivanih mogućnosti plaćanja, uključivati i brojne pogodnosti vezane za putovanje avionom. Zapravo većina ponuda koje vam nude kartičarske kuće zvuči jako privlačno, pa je dobro zapitati se što donose kreditne kartice i na što treba paziti.

PIŠE
Petar Šiško,

student poslijediplomskog studija iz područja monetarne teorije i politike Ekonomskog fakulteta u Splitu.

Autor je bloga o monetarnoj politici MoneyMischief.

ŠTO JE KREDITNA KARTICA?

Kreditna kartica je kredit koji uzimate svaki put kada provučete plastičnu karticu kroz aparat u trgovini. Dok su mnogima njezine pogodnosti čarobne kao i sama upotreba, ni u ovom slučaju novac ne pada s neba, nego, kao i svaka vrsta kredita, nosi značajne obveze. Svaku kunu koju potrošite morate, jasno, vratiti, a ponekad i uz - kamatu. Pitanje je samo hoćete li platiti odmah, s odgodom ili na rate. To ovisi o vrsti kredita, odnosno kreditnoj kartici koju imate.

KOLIKE SU KAMATE NA KUPOVINU KREDITNIM KARTICAMA?

Ako imate karticu s odgodom plaćanja, sve što ste potrošili u mjesecu plaćate odjednom. Kartica s obročnim plaćanjem znači da možete dug plaćati u idućim mjesecima dio po dio, obično bez kamata do 24 rate. Revolving kartica, pak, daje mogućnost da mjesečno otplaćujete minimalnu svotu ili 5 do 10 posto potrošenog novca. Godišnje kamate na taj model su 10 posto i više. Što to znači? Ako na revolving kartici potrošite 4000 kuna i plaćate 5 posto (najmanje 130 kuna) mjesečno, uz godišnju kamatu od 12 posto, dug ćete otplaćivati dulje od 30 mjeseci. A ukupno ćete platiti 670 kuna kamata, kao što vidite na grafu. Ako kasnite, u svim opcijama zaračunavaju se još i zatezne kamate.

Ako na revolving kartici potrošite 4000 kuna, a mjesečno otplaćujete 5 posto, uz godišnju kamatu od 12 posto, ukupno ćete platiti oko 670 kuna kamata

MOJ PRIJATELJ SVE KUPUJE NA KREDITNU KARTICU, A JA SVE PLAĆAM GOTOVINOM. ŠTO JE BOLJE?

Svi volimo imati lijepe stvari, čak i ako nemamo dovoljno novca, ali, ako nije nužda, možda je bolje trošiti onoliko koliko imate na računu. Sama mogućnost da trošite više nego što imate - košta. Kreditne kartice zbog te vaše želje ne naplaćuju samo kamatu nego i razne naknade. U pravilu, prvo trebate platiti upisninu, koja može biti i 150 kuna, a onda članarinu, koja može iznositi i više od 100 kuna godišnje. Također, na podizanje novca s kartice preko bankomata morate platiti naknadu, obično oko 3 do 5 posto, što nije malo - na iznos od 3000 kuna gotovo 100 kuna - i znatno je više od korištenja kartice bankovnog računa.


KOJE SU PREDNOSTI I NEDOSTACI KARTICA?

Osim što odmah možete kupovati bez čekanja iduće plaće, kartice omogućuju fleksibilnost jer ne trebate misliti na to imate li gotovine u džepu ili ne. Mogu vam poslužiti u hitnim situacijama. A ako vam ukradu gotovinu, odmah ste na gubitku, dok karticu možete blokirati ako uočite da je nestala. Nedostaci se najviše tiču našeg odnosa prema samoj "plastici". Koliko god kartica omogućava fleksibilnost, ona istodobno omogućava i potrošnju iznad trenutnih mogućnosti. Nije problem odoljeti još jednim sunčanim naočalama kad nemate gotovine, dok s karticom u džepu uvijek imate opravdanje zašto ih trebate odmah.

KOLIKO MI TROŠIMO NA KARTICE U ODNOSU NA DRUGE U EU?

Hrvati imaju ukupno 1,2 milijuna revolving, kartica s odgodom i kartica s obročnim plaćanjem. U 2015. preko kreditnih smo kartica kupili stvari u vrijednosti od 20,2 milijarde kuna. Prosječna kupnja na karticama je iznosila oko 250 kuna. U zemljama Europe građani u prosjeku potroše 60 eura, odnosno 400 kuna.