IINVESTICIJSKI FOND

Hrvatska gospodarska komora nedavno je dodijelila nagrade najboljim investicijskim fondovima u Hrvatskoj. Tako je PBZ Invest proglašen najboljim društvom za upravljanje fondovima, Allianz Invest je dobio nagradu za najbolji mješoviti fond - Allianz Portfolio, najbolji dionički fond je Fima Equity, a najbolji obveznički fond je Capital One. Komora je podijelila nagrade za prošlu godinu, no među više od 80 investicijskih fondova u Hrvatskoj, kako izabrati najbolji za svoja ulaganja u budućnosti?

PIŠE
Petar Šiško,

student poslijediplomskog studija iz područja monetarne teorije i politike Ekonomskog fakulteta u Splitu.

Autor je bloga o monetarnoj politici MoneyMischief.

ŠTO SU INVESTICIJSKI FONDOVI?

Dionice vam izgledaju prekomplicirano? O obveznicama niti ne razmišljate? Što su uopće trezorski zapisi? Sama činjenica da su se upitnici brzo nagomilali, govori da možda trebate razmisliti o ulaganju svoje štednje u neki od investicijskih fondova. Investicijski fondovi prikupljaju novac ulagača i ulažu ih u razne vrste vrijednosnih papira. Ako nemate vremena i znanja često brinuti o svojim ulaganjima, tzv. društva za upravljanje fondovima čine to za vas - netko iskusniji od vas upravlja novcem koji ste uložili. Također nude niže troškove u odnosu na situaciju kad biste vi sami prodavali i kupovali na tržištu jer se svaka transakcija posebno plaća. S fondovima platite neki postotak uloženog novca, godišnje obično oko jedan posto.

S KOJIM FONDOVIMA MOGU NAJVIŠE ZARADITI?

Kod fondova, kao i kod toliko toga u životu, vrijedi pravilo - tko ne riskira, taj ne profitira. Obično se svakom fondu dodijeli profil rizičnosti od 1 do 7, takozvani SPRU - sintetički pokazatelj rizičnosti i uspješnosti. Ako uložite novac u fond s rizikom 1, mala je vjerojatnost da ćete ga izgubiti, ali nećete ni puno zaraditi. Ako uložite u fond s profilom rizika 7, možete očekivati veću zaradu, ali i veću vjerojatnost gubitka. O vama ovisi koliko rizika želite preuzeti. Novčani fondovi imaju najmanji rizik. Obveznički fondovi su nešto rizičniji, pa slijede mješoviti. Najrizičnijima se smatraju dionički fondovi koji onda mogu donijeti i najviše zarade. Evo primjer. Da ste 2010. uložili 1000 kuna u jedan od tri izabrana domaća fonda - novčani (s rizikom 1), mješoviti (s rizikom 4) ili dionički (s rizikom 4) - zaradili biste od 1060 do 1415 kuna. Da ste novac stavili na štedni račun s dva posto kamate godišnje, danas biste imali oko 1095 kuna.


PRIJATELJ RAZMIŠLJA ŠTO SA ZARADOM NAKON SEZONE. DVOUMI SE IZMEĐU FONDA I OROČENE ŠTEDNJE, KOJA JE VARIJANTA BOLJA?

Rješenje ovisi o tome kako prijatelj želi raspolagati novcem. Oročenom štednjom se obvezuje dulje vrijeme držati novac u banci. Ako mu to ne odgovara jer će nakon sezone možda trebati dio novca, onda će mu neka forma novčanog fonda možda biti bolji izbor jer će novac biti siguran, a moći će i u svakom trenu prodati određeni broj udjela u fondu i dobiti novac na račun. Ako misli dio zarade ostaviti za "stare dane", onda je možda dobro da razmisli i o nešto rizičnijim fondovima koji ulažu u obveznice ili dionice. U svakom slučaju, neka dobro prouči bitne informacije kao što su profil rizika i prošle zarade, iako one nisu garancija da će se zarade u budućnosti kretati na isti način.


ZAŠTO TREBAM ZNATI U ŠTO ULAŽE FOND ČIJE UDJELE MISLIM KUPITI?

Zamislite da imate 10.000 kuna koje želite uložiti u investicijski fond. Nudi vam se rizičan fond koji ulaže u zemlje BRIC-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina). Ako pogledate 2016., vidjet ćete da su ti fondovi super zaradili i da ste za manje od godinu već mogli imati 11.000 kuna. No, isto tako morate znati da rizičnija ulaganja poput tih često mijenjaju vrijednost. Ako u 2017. izgube na vrijednosti i vaših 10.000 kuna postane devet ili sedam tisuća, jeste li spremni na takvu "vožnju"? Ako niste, možda je bolje pronaći fond koji ulaže u dionice razvijenih zemalja, tu "vožnja" neće biti toliko dramatična. Ako su vam promjene i dalje previše, možda je bolje da se ne polakomite za zaradom, nego uložite u neke fondove koji sami ulažu u sigurnije imovine, poput državnih obveznica jako stabilnih zemalja.

KAKO NAJUSPJEŠNIJI INVESTITORI U FONDOVE OSIGURAVAJU ZARADU?

Investitori se ne smiju preplašiti na prvi znak pada vrijednosti udjela u fondu. Ako pogledate grafikon, vidjet ćete da obveznički i mješoviti fond nisu ravne linije. Oni se često mijenjaju - rastu i padaju. Da ste na prvi znak pada početkom 2012., s oko 1050 na 1006 kuna, prodali udjele u dioničkom fondu, ne biste ništa zaradili jer biste morali platiti i naknadu, a propustili biste snažan uzlet koji se dogodio na kraju godine kad je fond dosegnuo 1094 kune. Trebate imati na umu da se tu radi o dugoročnom investiranju - za zaradu treba imati i strpljenja.