EEURIBOR

Veliki dio dužnika konvertirao je svoje kredite u francima u eure. Iako možda postoji percepcija da su stvari sada stabilnije nego prije, zbog stabilnog tečaja eura, treba primijetiti da su kamatne stope eurskih kredita često vezane uz tržišnu stopu EURIBOR. Što je EURIBOR, zašto se mijenja i može li najava izlaska UK iz EU utjecati na rate vaših kredita u eurima.

PIŠE
Petar Šiško,

student poslijediplomskog studija iz područja monetarne teorije i politike Ekonomskog fakulteta u Splitu.

Autor je bloga o monetarnoj politici MoneyMischief.

ŠTO JE EURIBOR?

Zamislite situaciju pred kraj mjeseca, plaća je već potrošena, a morate i dalje osigurati da obitelji ništa ne nedostaje. Mnogi će posegnuti za minusom na računu kao kratkoročnim kreditom. Slično je i s bankama. One moraju biti u mogućnosti isplatiti klijente u svakom momentu. Kako bi to osigurale, one posude novac na rok od jednog dana do godine dana od drugih banaka na međubankovnom tržištu novca. EURIBOR je kamatna stopa koju plaćaju najveće banke na takve kredite u eurima. Što europske banke manje plaćaju EURIBOR, mogu i manje naplatiti kredite svojim klijentima, i obrnuto.

KAKO MOGU IZRAČUNATI PROMJENJIVU KAMATNU STOPU VEZANU ZA EURIBOR?

Jednostavno se zbroji EURIBOR i fiksni dio promjenljive stope koja se nudi na početku novog kamatnog razdoblja. Trenutno je fiksni dio promjenjive stope na gotovinske kredite od oko 7 do 8,80 posto. Uz 12-mjesečni EURIBOR od -0,047%, kamatna stopa koja se naplaćuje klijentima je dakle od 6,98% do 8,78%. Na stambene kredite fiksni dio se kreće oko 5% i više. Dakle neke od najnižih stopa su oko 4,95%. Hrvatske banke većinom koriste šestomjesečni (6M) i dvanaestomjesečni (12M) EURIBOR kao varijabilni dio kod računanja promjenjive kamatne stope na eurske kredite. Također se često koristi i nacionalna referentna stopa (NRS) ili stopa na trezorske zapise Republike Hrvatske. Što to konkretno znači? Da ste početkom 2014. digli kredit s kamatnom stopom od 5,5%, gdje je fiksni dio 5 postotnih poena a EURIBOR 0,556 postotnih poena, u 2015. bi vam kamata pala na oko 5,3 a danas bi vam kamata pala na oko 4,9% ako je kamatno razdoblje 12 mjeseci.


AKO IMAM KREDIT U EURIMA VEZAN UZ EURIBOR, HOĆE LI MI NARASTI RATA ZBOG IZLASKA UJEDINJENOG KRALJEVSTVA IZ EU?

Najava izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU je smanjila EURIBOR, tako je 12-mjesečna stopa pala sa -0,029% na -0,047% u jednom danu. Ako euribor ostane na tako niskoj razini mogla bi vam malo pasti rata kredita. No to je samo kratkoročni efekt - nemoguće je točno predvidjeti promjene kamatnih stopa, pa ni vaše rate, posebno na dulji rok. U ovom trenutku nismo sigurni ni kako će izgledati Brexit i koliko će trajati. No trebamo znati da se kamatne stope ipak mijenjaju kroz vrijeme. 12-mjesečni EURIBOR-a se kretao oko 3% prije 10 godina, 5,5% prije krize, pa do današnjih -0,047%. On načelno reagira na očekivane promjene monetarne politike ECB-a. U situacijama ekonomskih promjena kao što je Brexit, središnje banke obećaju osigurati dovoljno novca za stabilnost financijskih tržišta, a u slučaju većih problema snizit će i kamatnu stopu.


KAKO NASTAJE EURIBOR?

EURIBOR nastaje tako da svakim radnim danom oko 20 najvećih europskih banaka ispuni anketu u kojoj naznači koliko će ih koštati, tj. za koliku kamatu mogu pribaviti eure na rok od tjedan, dva tjedna, mjesec pa do godine dana. Ako se banke boje da će biti teško doći do novca, tražit će veću stopu jedna od druge, EURIBOR će rasti i to ukazuje na moguće probleme u financijskom sustavu.

A ŠTO JE LIBOR?

LIBOR je jako sličan EURIBOR-u, no radi se o stopi po kojoj mogu pribaviti novac najbolje banke na londonskom tržištu novca, i to za 5 valuta (švicarski franak, euro, funta, dolar i jen). Radi se o 11 do 18 najvećih banaka u Londonskom Cityju. LIBOR je globalno puno popularniji upravo zbog više valuta koje pokriva i za njega su vezane kamatnih stopa na razne vrste financijskih instrumenata kao što su obveznice poduzeća, krediti i razne vrste izvedenica. Kako će Brexit utjecati na važnost Cityja kao financijskog centra, pa time i LIBOR, još moramo vidjeti. Neke analize govore da bi velike banke prenijele dio operacija u Frankfurt i Pariz, koji su u EU.