DDEBITNA KARTICA

U Hrvatskoj se trenutno koristi 6,1 milijun debitnih kartica koje su građani dobili nakon što su otvorili račun u banci. Prema istraživanju MasterIndex, 40 posto njih već ima mogućnost beskontaktnog plaćanja. Tome treba pridodati i kartice elektroničkih novčanika (e-wallet), koje postaju sve popularnije. Kakve mogućnosti donose debitne kartice i kakva je budućnost elektroničkog plaćanja?

PIŠE
Petar Šiško,

student poslijediplomskog studija iz područja monetarne teorije i politike Ekonomskog fakulteta u Splitu.

Autor je bloga o monetarnoj politici MoneyMischief.

ŠTO JE DEBITNA KARTICA?

Debitna kartica je plastična kartica koju dobivate nakon što otvorite račun u banci i obično je vezana uz tekući račun. Druga vrsta debitnih kartica vezana je uz e-novčanik. Obje omogućavaju elektroničko plaćanje i podizanje gotovine s bankomata bilo gdje u Hrvatskoj i svijetu. Novac se u trenutku kupnje ili podizanja gotovine s bankomata oduzima s vašeg računa. I to je ono što je razlikuje od kreditne kartice: uz debitnu karticu možete trošiti samo novac koji tog trenutka imate na računu. Da vam ga ne bi pomanjkalo, banke vam daju minuse.

JE LI ISPLATIVO KORISTITI MINUS?

Ne. Ako ikako možete bez minusa, nemojte ga koristiti. Minus je jedan od najskupljih kredita koji možete podići: godišnja kamata je čak oko 10 posto. Točan postotak ovisi o banci, ali varijacije su minimalne. Što to znači? Zamislite da imate plaću 5000 kuna i da vam je odobren minus od 5000 kuna. Malo po malo upadate u sve veći minus i u relativno kratkom roku u punom ste minusu. U samo šest mjeseci platit ćete banci 250 kuna kamata, a što ste više u minusu, veći je i iznos koji dajete banci.


PRIJATELJ MI JE ISPRIČAO DA JE NA INTERNETU OTVORIO RAČUN ZA KOJI JE DOBIO DEBITNU KARTICU. O ČEMU SE RADI?

Sve više ljudi koristi e-novčanik (e-wallet). Neki od najpopularnijih su Skrill, Neteller, PayPal, Qiwi, Yandex.Money. Sa svog bankovnog računa jednostavno možete prebaciti novac na taj internet račun i onda njihov sustav koristiti za plaćanje. Možete i primati novac. Troškovi slanja novca preko e-novčanika su niski, posebno za međunarodne transfere, gdje možete brzo poslati veće svote uz minimalne troškove koji iznose 1% ili maksimalno 10 eura. Sa Skrillom, nakon otvaranja računa, možete zatražiti i debitnu karticu MasterCard s godišnjom članarinom od 10 eura. Možete je koristiti za plaćanje u trgovinama, bez naknade, a i podizati novac s bankomata. Naknada je 1,75 posto. E-novčanici su rašireni među ljudima koji zarađuju preko interneta (freelancer.com i slično) jer je primanje novca brže, a troškovi niži nego kod bankovnih transfera.


JE LI BOLJE KUPOVATI GOTOVINOM ILI DEBITNOM KARTICOM?

Debitnom karticom. Podižete li novac na bankomatu, plaćate naknade. One iznose od 7 do 13 kuna za manje svote. Ako su veći iznosi, banka uzima postotak ukupne transakcije, obično oko 1,5 do 2 posto. Podizanje 1000 kuna na bankomatu druge banke košta vas tako 20 kuna. No, čini se da Hrvati i dalje preferiraju gotovinu s obzirom na to da više od 70 posto transakcija preko debitnih kartica otpada na podizanje gotovine.

KAKO FUNKCIONIRA BESKONTAKTNO PLAĆANJE?

S novijim debitnim karticama možete plaćati bez da stavljate karticu u POS uređaj i unosite PIN. Dovoljno je prisloniti karticu blizu uređaja. Zasad su ovakve transakcije ograničene na neki iznos, obično između 75 i 100 kuna. Za veća plaćanja i dalje je potreban unos PIN-a.