BBRUTO I NETO

Sabor je 2. prosinca prihvatio paket zakona koji poznajemo kao poreznu reformu. Ukupno je izmijenjeno 16 zakona, koji će promijeniti način oporezivanja i količinu novca koja se uplaćuje na ime poreza za radnike, obrtnike, poduzeća i druge. Kako bi malo olakšali pregled tih promjena, pokušajmo vidjeti što su bruto i neto plaća te kako se računaju porezi na plaću i koliko ćemo davati za poreze u 2017. u usporedbi s time koliko dajemo sada.

PIŠE
Petar Šiško,

student poslijediplomskog studija iz područja monetarne teorije i politike Ekonomskog fakulteta u Splitu.

Autor je bloga o monetarnoj politici MoneyMischief.

Što je bruto, a što neto plaća?

Ako radite u nekom poduzeću ili obrtu, trebali biste dobiti plaću za svoj rad, na vaš račun u banci. To je novac koji pripada vama na temelju radnog odnosa s poslodavcem i to je ono što zovemo neto plaća. No, prije nego što taj novac stigne do vašeg računa, podmire se porez, prirez i doprinosi, tako da je ona brojka koja je zapravo trošak poslodavca na ime svakog radnika svaki mjesec bitno veća od onoga što vama sjedne na račun. Taj iznos nazivamo bruto plaćom i možete ga vidjeti na isplatnoj listi koju mjesečno dobivate od poslodavca.

Što se sve mora platiti dok ne dobijem neto plaću?

Većina radnika u Hrvatskoj možda se ni ne zamara time s obzirom na to da već u početku dogovori neto plaću, no poslodavci se itekako zamaraju jer trošak na kraju pada na njih. Tako ćete platiti doprinose za prvi i drugi mirovinski stup (20% bruto plaće), porez na dohodak, ali i prirez na porez, ovisno o prebivalištu/boravištu. Poslodavac će još platiti i doprinos za vaše zdravstveno osiguranje (15% bruto plaće), zaštitu zdravlja na radnome mjestu (0,5%) te doprinos za zapošljavanje (1,7%). Kada se sve to zbroji, ispada da svaki mjesec odvajamo prilično veliku svotu na ime doprinosa, tako da je važno razumjeti koliko i u koju svrhu plaćamo. Na primjer, ako ste samac u Zagrebu i imate prosječnu hrvatsku neto plaću od 5624 kune, na slici možete vidjeti koliko izdvajate sada, a koliko ćete izdvajati u 2017. za doprinose, porez na dohodak i prirez.


Što je to osobni odbitak?

U gornjem primjeru možete vidjeti koliko se ukupno poreza plaća ako primate neto plaću od 5624 kune. Kako biste došli do te svote, morate zapravo krenuti od bruto plaće. Ona iznosi u ovom slučaju 8013 kuna. Od nje oduzmete doprinose za mirovinsko, koji iznose 1603 kune, i ostaje vam 6410 kuna koji su vaš dohodak. No, na dio tog dohotka ne morate plaćati porez i to je osobni odbitak. U Hrvatskoj je on trenutno 2600 kuna. Ako uzdržavate članove obitelji, on vam se može po članu povećati ovisno o dodijeljenom koeficijentu - radi li se o djetetu, partneru ili nekom drugom. Ako ste samac kao u primjeru, ovih 2600 oduzmete od dohotka i ostaje vam 3810 kuna. To je porezna osnovica - iznos koji se koristi kako bi se izračunao porez na vaš dohodak.


Kako izračunati koliko poreza plaćam?

U slučaju iz primjera, porez na dohodak će vam se zaračunati danas na poreznu osnovicu od 3810 kuna. Trenutno u Hrvatskoj postoje tri porezna razreda. Na prvih 2200 kuna plaćate 12% poreza. Na idućih 11.000 kuna, dakle od 2200 do 13.200 kn porezne osnovice se plaća 25%, dok se na sve poviše 13.200 kn plaća 40% poreza na dohodak. U ovom slučaju, na prvih 2200 kuna plaćate 12%, tj. 264 kune, a na sve iznad toga (3810 do 2200 = 1610 kn) platit ćete 25%, tj. 402,5 kn. Ukupno se dobije 666,7 kuna poreza na dohodak. Prirez ćete izračunati tako da porez pomnožite sa stopom prireza koja ovisi o tome gdje vam je prijavljeno prebivalište/boravište.

Kako će porezna reforma djelovati na porezne razrede i moju neto plaću?

Porezna reforma donosi mnogo promjena u 2017. Najpopularnije izmjene tiču se osobnog odbitka, koji raste na 3800 kuna, što znači da će još veći dio dohotka biti oslobođen plaćanja poreza, te promjene u poreznim razredima kojih će biti dva umjesto tri, pa će niža stopa biti 24% za dio porezne osnovice do 17.500 kn i 36% za sve više od toga. U našem primjeru, porezna osnovica će se smanjiti zbog višeg odbitka na 2610 kuna i na nju ćete platiti 24% poreza, dakle 624 kune, što je oko 40 kuna manje nego prije. Past će vam i prirez zbog nižeg poreza, tako da će neto plaća narasti za ukupno 47 kuna.