BBITCOIN

U zagrebačkom kafiću History u rujnu 2014. osvanuo je prvi bitcoin bankomat u Hrvatskoj. Tako građani mogu, osim sa svojih kompjutora, mijenjati kune za ovu virtualnu valutu koja postoji samo na internetu. Bitcoin omogućuje anonimnost i nudi besplatan prijenos sredstava bez posrednika kao što su banke ili kartične kuće.

PIŠE
Petar Šiško,

student poslijediplomskog studija iz područja monetarne teorije i politike Ekonomskog fakulteta u Splitu.

Autor je bloga o monetarnoj politici MoneyMischief.

ŠTO JE BITCOIN?

Bitcoin je elektronska valuta koja nije vezana ni za jednu zemlju i ne proizvodi je središnja banka. Izumitelj je misteriozni programer, ili čak tim programera, Satoshi Nakamoto. Bitcoin isključivo živi na internetu. Budući da koristi direktni sustav plaćanja koji ne treba centralnog izvršitelja naloga, bitcoin se šalje i prima preko bitcoin adresa, baš kao da se radi o običnom e-mailu, brzo i bez troškova - bez banaka i nadzora institucija.

KOLIKO VRIJEDI BITCOIN?

Mnogi se pitaju kako to elektronski zapis može vrijediti išta, no od kamenih gromada, preko školjaka, pa do papirnatog novca, logičan razvoj je bio elektronska forma novca. Bitcoini vrijede dok postoji povjerenje u njih. U ovih nekoliko godina događaji poput kriza podizali su mu vrijednost, dok su događaji poput propasti jedne od burzi za kupnju i prodaju bitcoina unačajno smanjivali cijenu. U 2015. bitcoin je ipak najviše rastao od svih valuta. Na početku godine 1 bitcoin mogli ste kupiti za 315 dolara, a danas za njega trebate dati oko 460 dolara.


ŠTO DA KAŽEM PRIJATELJU KOJI MISLI DA MOŽE ZARADITI NA BITCOINU?

Kratkoročno se može zaraditi na bitcoinu špekulacijom na vrijednosti, odnosno kupovanjem kad je jeftin i prodajom kad se digne vrijednost, ali u to je uključen znatan rizik. Oni koji vjeruju da će cijena dugoročno rasti jer je ukupan broj bitcoina koji će ikada nastati ograničen na 21 milijun, mogu ga smatrati ulaganjem. Za samostalno kreiranje bitcoina potrebne su skupa i snažna računala koja puno koštaju, a investicija se ne mora vratiti jer isplativost varira s cijenom bitcoina. Možda je najbolji način za zaradu poduzetništvo - stvaranje usluga i proizvoda koji će korisnicima pojednostavniti korištenje ove valute, na primjer bspend.com spaja korisnike i proizvode dostupne za kupovanje bitcoinom.


GDJE MOGU KUPOVATI BITCOINOM?

Nekad karakterističan za dark web - kutak interneta za ilegalne aktivnosti, danas bitcoin postaje sve rašireniji oblik plaćanja. Na svijetu postoji oko 6000 "mjesta" na kojima možete kupovati bitcoinom. U svijetu oko 2 milijuna ljudi koristi ovu valutu, a u Hrvatskoj oko tisuću. Mnogi domaći biznisi nude plaćanje u bitcoinu, poput apartmana na Korčuli, kupnje proizvoda od istarskih tartufa, charter brodova, paraglidinga, frizerskog salona u Splitu i drugih.

KAKO SE KORISTI BITCOIN?

Kao i s kunama na računu, bitcoine držimo u svojoj elektronskoj lisnici, na nekoj od brojnih web stranica koje pružaju tu uslugu. Lisnicu ćemo napuniti razmjenjujući "obični" novac za bitcoin na internet "burzama".