bBIKOVI I MEDVJEDI

Od početka godine indeks hrvatskih dionica Zagrebačke burze povećao se 13 posto. Već mjesecima je prisutan trend rasta cijena dionica i mnogi se pitaju je li na pomolu tržište bika, nakon što od 2012. nismo vidjeli takav rast Crobexa. Oni koje nazivamo medvjedima reći će da ipak postoje brojni razlozi zbog kojih se takva očekivanja bikova neće ostvariti. Bikovi i medvjedi odmjeravaju snage svakodnevno na tržištima, pa evo što pojedini izraz znači i kako to utječe na vaše financije.

PIŠE
Petar Šiško,

student poslijediplomskog studija iz područja monetarne teorije i politike Ekonomskog fakulteta u Splitu.

Autor je bloga o monetarnoj politici MoneyMischief.

ŠTO U FINANCIJAMA PREDSTAVLJA BIK, A ŠTO MEDVJED?

Tržište bika predstavlja optimističnu epohu u trgovanju, uzlazni trend u vrijednosti dionica koji je često nošen optimizmom, rastom ekonomije, dobrim vijestima bez šokova kriza i sličnih negativnih događaja. Tržište medvjeda je suprotan trend koji označava razdoblje pada vrijednosti dionica, gubitaka, loših rezultata poduzeća. Ako ste ikad gledali video iz Pamplone kad ljudi bježe pred bikovima, primijetit ćete da bik pri napadu spusti glavu i kada dohvati kakvog nesretnika, podiže rogove i obično ga čak uspije baciti visoko. Zbog ovog stila napada, uzlazna tržišta su tržišta bika jer se cijene dionica kreću prema gore. Medvjed napada šapama prema tlu, pa se onda i padajuća tržišta nazivaju tržištem medvjeda.

KAKO SE PROFITIRA TRGOVANJEM NA LEĐIMA BIKA ILI MEDVJEDA?

Ako smatrate da će Crobex nastaviti s rastom i u budućnosti jer mislite da će, unatoč poteškoćama, europsko, ali i hrvatsko gospodarstvo nastaviti sa stabilnim rastom, da će rasti prihodi građana, pa tako i poduzeća, onda ste bik i kupujete dionice. Ako smatrate da je oporavak i dalje previše slab i da brojne poteškoće na globalnoj i domaćoj razini neće djelovati pozitivno, a da su cijene poduzeća precijenjene, onda ste medvjed i prodajete dionice. Čini se da bikovi posljednjih mjeseci prevladavaju, više se kupuje i cijene rastu. Ako želite profitirati od tržišta bika, morate prepoznati pozitivan trend što prije, tako da biste kupili dionice povoljnije i kasnije ih prodali skuplje. No, taj moment nije jednostavno prepoznati, niti je jednostavno prepoznati kada će se tržište okrenuti u drugom smjeru i tada prodati. Evo primjera. Da ste u siječnju 2016. bili uvjereni da se radi o tržištu bika i uložili 1000 kuna u fond koji preslikava Crobex, mogli ste do danas zaraditi gotovo 16 posto, odnosno 160 kuna. Da ste bili bik u listopadu 2014. i kupili 1000 kuna u istom fondu i prodali nakon godinu dana, u listopadu 2015., izgubili bi ste 14 posto zbog tržišta medvjeda koje je nastupilo.


AKO SE ZA RUČKOM RASPRAVLJA O TOME JE LI SADA VRIJEME ZA ULAGANJE U DIONICE, ŠTO DA KAŽEM?

U slučaju Crobexa, ono što zapravo pitate je je li trend rasta zaista pozitivan i je li vrijeme da se priključite bikovima. Nažalost, nitko vam ne može s potpunom sigurnošću potvrditi da ste u pravu ili da niste. Mali, ali i veliki ulagači često počine grešku da ulažu tek onda kad je groznica već na vrhuncu. Tržišta jako rastu i to privlači pozornost i onih koje inače dionice ne zanimaju. Da ste u listopadu 2014. kupili dionica u vrijednosti 1000 kuna kao u primjeru, počinili biste takvu grešku jer biste se brzo razočarali kad bi cijene počele padati, a vi gubiti novac. Tada bi trebalo paziti da ne počinite drugu pogrešku - da ne prihvatite gubitak i predugo čekate dok cijene i dalje padaju, pa na kraju izgubite 130 kuna kao u primjeru.


KAKO ĆU ZARADITI NA DIONICAMA AKO JE NEMOGUĆE TOČNO PREDVIDJETI RAST CIJENA?

Ako nemate iskustva i znanje financijske analize, možda nije najbolje igrati se s novcem na kratki rok. Gledajte na vaše sudjelovanje na tržištu kao na ulaganje koje, unatoč čestim promjenama, ipak može donijeti dugoročne pristojne povrate. Gledajući samo američka tržišta u posljednjih pedeset godina, podaci pokazuju da tržišta medvjeda u prosjeku smanje vrijednosti dionica i po 30 posto te traju po 11 mjeseci. S druge strane, tržišta bika u prosjeku to više nego i nadoknade, trajanjem od 28 mjeseci i prosječnim rastom od 76 posto. Tako, na primjer, da ste kupili fond vezan za S&P 500 indeks prije 10 godina za 1000 dolara, danas biste imali oko 1870 dolara, a to je rast od 87 posto. Da ste istih 1000 dolara stavili na štedni račun s kamatom od 4 posto, za 10 godina biste imali 1480 dolara ili 48 posto povrata. S Crobexom, nažalost, ne biste bili te sreće i izgubili bi oko 40 posto. Očito je da i izbor tržišta u koje ulažete igra ulogu, uz vrijeme ulaganja.

KAKO PROFESIONALNI ULAGAČI RASPOZNAJU TRŽIŠTA MEDVJEDA I BIKA?

Ulagači koji preferiraju tzv. fundamentalnu analizu gledat će opće gospodarske i financijske pokazatelje. Zanimat će ih kakav se gospodarski rast očekuje u nadolazećem razdoblju, kolike će biti kamate i inflacija, koliko će rasti plaće i slično. Također će pokušati procijeniti jesu li dionice jeftine ili ne. Jedan od pokazatelja koji se često koristi je PE (price-earnings ratio), tj omjer cijene dionice i zarade poduzeća po dionici. Ako je cijena dionice 100 kuna i izdano je 10 milijuna dionica, a poduzeće je imalo 25 milijuna kuna zarade u 12 mjeseci, omjer je 100 kuna podijeljeno s 2.5, a to je 40. Ako je omjer u godinama ranije bio 24, a kod sličnih poduzeća oko 30, moguće je da je dionica precjenjena i da će joj dionica pasti. Ako se slično događa sa PE svih dionica, to može biti znak da je optimizam postao neopravdan i da će se cijene morati smanjiti.