ZZLATO

Uslijed recesije koja je u Hrvatskoj trajala znatno dulje nego u ostatku Europe, brojni građani pogođeni nedostatkom posla odlučili su svoje obiteljsko zlato pretvoriti u novac u poslovnicama poduzeća koja su se počela pojavljivati diljem zemlje. Od 2010. građani su prodali oko 3 milijarde kuna zlatnih predmeta, tzv. lom zlata, a poduzeća za promet zlatom procjenjuju da pod madracima čuvaju još više od 7 milijardi kuna u zlatu. Budući da je mnogima dobro došao tako dobiven novac, a cijene zlata su se oporavile u 2016., otvaraju se pitanja koliko je zlato podgodno za ulaganje.

PIŠE
Petar Šiško,

student poslijediplomskog studija iz područja monetarne teorije i politike Ekonomskog fakulteta u Splitu.

Autor je bloga o monetarnoj politici MoneyMischief.

ZLATO KAO INVESTICIJA?

Mnogi zlato prije svega percipiraju kao nakit, objekt krađa u kriminalističkim filmovima ili nekakve gusarske kovanice. U tom svjetlu, smatra se reliktom prošlih vremena u kojima se koristilo kao novac. Tu je ulogu zlato izgubilo 70-ih godina prošlog stoljeća, no s obzirom na rast cijene uslijed kriza i inflacija u drugoj polovici 20. stoljeća, postaje jasno zašto se ono ne može gledati samo kao nakit ili kemijski element s posebnim svojstvima. Ono ima svoju investicijsku ulogu i mnogi dandanas smatraju da mora imati mjesto u ulaganjima te biti čuvar vrijednosti štednje u svakom portfelju.

SUSJED MI KAŽE DA JE NAJBOLJE ULAGATI U ZLATO. ISPLATI LI SE TO DOISTA?

Kao kod svakog ulaganja, dati jednoznačan odgovor gotovo je nemoguće. Neki govore da zlato treba kupovati prije kriza, ali kako prognozirati kada će se dogoditi kriza? Drugi govore da bi ga trebalo kupovati kad je jeftino, no, opet, tko kaže da mu cijena ne može dodatno pasti. U svakom slučaju, preskočite špekulantsku, kratkoročnu kupnju i prodaju zlata, već, ako vam je zanimljivo promatrajte zlato kao dugoročno ulaganje koje čini dio vaše ukupne štednje. Mnogi smatraju da je argument za kupnju zlata njegova stabilna cijena, činjenica da se radi o fizičkoj vrijednosti koju "držite u ruci", kao i činjenica da mu cijena obično raste u slučaju gospodarskih nestabilnosti i inflacije. No, jednako tako ne smijete zaboraviti da je cijena zlata podložna velikim promjenama. Kao što vidite na slici, da ste zlato kupili za 1000 dolara prije 10 godina, zaradili biste 902 dolara, da ste ga kupili prije 5 godina, izgubili biste 272 dolara, a da ste ga kupili prije godinu dana te prodali danas, zaradili biste 106 dolara.


ZAŠTO SE ZLATO SMATRA SIGURNOM INVESTICIJOM?

Oni koji su prilično pesimistični stanjem svijeta i očekuju novu krizu ubrzo preferiraju zlato jer smatraju da će ih ono zaštititi od visoke inflacije i financijskog kolapsa koji, prema njima, vrebaju iza ugla. Iako je zlatu cijena rasla tijekom financijske krize, pa onda i kroz europsku dužničku krizu, činjenica je da se radikalna predviđanja o visokoj inflaciji nisu obistinila. Da ste na vrhuncu krize kupovali zlato, mogli ste i izgubiti na toj investiciji. Sigurnost koju donosi zlato, čini se, više znači u situaciji zaista velikih poremećaja, no njih je i jako teško predvidjeti. Dobro je držati dugoročan pogled i imati onoliko zlata koliko želite biti spremni za te crne dane. Staviti svu ušteđevinu samo u zlato vjerojatno nije najbolja odluka jer je preporučljivo ulagati u različite vrste imovine kako bi ukupna vrijednost vašeg portfelja bila što otpornija na velike promjene u cijeni samo jednog ulaganja.


KAKO MOGU ULAGATI U ZLATO U HRVATSKOJ?

Veći broj poduzeća i mnogo njihovih poslovnica nudi ne samo otkup nego i prodaju investicijskog zlata. Budući da je zlato jednostavno ukalupiti u razne oblike, različite mase, možete kupiti pločice od pola grama ili grama, zlatnike težine oko 3, 5 i 7 grama ili teže - od 15, 20, 30 grama. Možete posegnuti i za zlatnim polugama od 1 do 1000 g. Cijena jeftinijih zlatnika kreće se od 450 kuna naviše, a polugu od 1 kg platit ćete malo manje od 280.000 kuna. Poslovnice vam mogu ponuditi i uslugu zamjene zlata koje je, primjerice, nakit (tzv. lom zlato) u investicijsko zlato. Također, nude i dostavu zlata do vašeg doma, tako da ni ne morate ići u njihovu poslovnicu.

KOJE SU PREDNOSTI I TROŠKOVI ULAGANJA U ZLATO?

U slučaju da prodajete zlato kako biste ostvarili neku dobit nakon što ste ga kupili po nižoj cijeni, ne zaboravite da će vam biti zaračunata provizija trgovca zlatom, tako da možda povrat neće uvijek biti koliki očekujete. Kolika je provizija, ovisit će i o cijeni zlata, tj. razlici u cijeni. Dobra je vijest da se na promet zlatom ne plaća porez, tako da ste oslobođeni PDV-a i drugih vrsta davanja, što mu je prednost u odnosu na one vrste ulaganja na koje se mora platiti porez.