PPOSTOTAK

Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u prosincu 2016. porasla je čak 15% u odnosu na isti mjesec 2015. To je već 23. mjesec za redom da industrijska proizvodnja raste. Ukupno, za cijelu 2016. rast industrijske proizvodnje bio je približno 5%, što je više nego u 2015. Ako pogledate statističke podatke, informacije o kamatama u banci, prinose dionica, stope poreza – uvijek navodimo podatke u postocima. Zašto se umjesto postotaka ne navede koliko je u Hrvatskoj proizvedeno više struje ili strojeva? Zašto se koristi postotak i što je uopće postotak?

PIŠE
Petar Šiško,

student poslijediplomskog studija iz područja monetarne teorije i politike Ekonomskog fakulteta u Splitu.

Autor je bloga o monetarnoj politici MoneyMischief.

Što je postotak?

Ako imate 100 kuna 1% od toga je jedna kuna. Postotak je u tom slučaju stoti dio nečega. Ako ste saznali da će vam plaća rasti 5%, a ona iznosi 5000 kuna, jednostavno pomnožite 5000 sa 5/100, ili 0.05, kako bi dobili 250 kuna. Toliko će vam plaća biti veća sljedeći mjesec. Postotak je široko raširen i upotrebljavan u brojnim situacijama. Od gospodarskog rasta, rasta plaća, kamatnih stopa, udjela državnih obveznica u mirovinskim fondovima, poreznih stopa – sve su to informacije koje se izražavaju u postocima, a značajno utječu na financijsku situaciju građana.

Zašto se koriste postoci, a ne apsolutni brojevi?

Zamislimo da cijeli svijet proizvodi samo lopate. Hrvatska ih je u prosincu 2015. proizvela 100. Rast od 15% znači da je u prosincu 2016. proizvela 115 lopata, dakle 15 lopata više. Znamo što možemo s njima, ako znamo koliko koštaju, znamo i koliko ćemo više zaraditi. No zamislite da idete usporediti rast proizvodnje u Hrvatskoj i Poljskoj. Poljska je u prosincu 2015. proizvela 1000 lopata, a u prosincu 2016. čak 1046. Dalo bi se zaključiti da je Poljska sa svojih 46 lopata bila daleko uspješnija od Hrvatske sa 15. No je li to poštena usporedba? Ne jer Poljska je ipak veća zemlja, imaju više radnika, tvornica i poduzeća pa im je i lakše proizvesti dodatnih 46 lopata.


Kako onda mogu uspoređivati različite zemlje?

Kako biste lakše usporedili ove podatke među zemljama - koristimo postotke. Zanima nas koliko je na svakih 100 lopata u prosincu 2015. određena zemlja proizvela u istom mjesecu 2016. Za Poljsku taj izračun iznosi 4,6 lopate, dok za Hrvatsku iznosi 15 lopata. Iz ovog vidimo da je industrijska proizvodnja u Hrvatskoj s rastom od 15%, ili 15 lopata na 100, daleko nadmašuje 4.6% koliko je iznosio rast u Poljskoj. Razlika između 2, 3 ili 5% ili 15% rasta ne izgleda velika, ali pogledajte koliko je to bitno nakon 10 godina na primjeru prosječne plaće od 5805 kuna na slici.


Ako sam izabrala kategoriju B mirovinskog fonda, što znači da obveznice čine 50% ulaganja?

Postocima izražavamo i udio. U ovom slučaju zamislite da su svi novci koje je skupio mirovinski fond kategorije B uloženi u 100 vrijednosnica jednake cijene. Ako su 50% od tih vrijednosnica obveznice, to znači da je polovica, ili 50 stotina od 100, uloženo u obveznice. To je prilično veliki udio vrijednosnica koje nude niski rizik pa možemo reći da je onda to manje rizična kategorija od one s manjim udjelom obveznica i većim udjelom dionica. Time nam postotni udjeli govore kako su raspoređena ulaganja u portfelju fonda i koliko možemo očekivati da će mu se mijenjati vrijednost kroz vrijeme ovisno o raspodjeli udjela rizičnih i manje rizičnih ulaganja.

Zašto ako oduzmem 25% od cijene u dućanu neću dobiti točan izračun cijene prije PDV-a?

Već i ptice na grani znaju za 25% poreza na dodanu vrijednost u Hrvatskoj. To je stopa za većinu stvari koje svakodnevno kupujete. Ako je ukupna cijena s PDV-om 100 kuna, očekivali bi da cijenu bez PDV-a dobijemo tako da od 100 kuna oduzmemo 25% ili 25 kuna. U tom slučaju cijena bez PDV-a je 75 kuna. Na računu, međutim, stoji da je cijena bez PDV-a 80 kuna. Nešto ne izgleda kako treba. Stvar je da se PDV obračunava na osnovnu cijenu prije tako da je 25% obračunato na 80 kuna pa zato PDV iznosi 20 kuna. Ako ikad trebate izračunati cijenu bez PDV-a jednostavno cijenu podijelite sa 1.25 (jer je PDV 25% ili 0,25).